17 Eylül 2009 Perşembe

oksijen ve hayat

Fotosentezden önce (ozon oluşmadan) organik madde sentezi için gerekli enerji u.v , şimşek , yıldırımlarla gerçekleşirken , fotosentezde madde sentezi için gerekli enerji güneşin görünür ışınları (450-760n.m) ile gerçekleşir .Ozon bu ışınların geçişine engel değildir.

Not: Bugün yaşayan bütün canlılar (Kemosentetikler hariç) ihtiyaç duydukları organik besini ve oksijeni fotosentezden karşılarlar.

O2 nin önemi:
A-Ozon oluşumunu sağlar.
B-Oksidatif fosforilasyonla yüksek ATP üretimi sağlar.

Not:Oksijen aynı zamanda öldürücü olabilir. Obligat-anaerop bakteriler buna örnektir. Atmosferde O2 oranının artması solunumu engeller. Canlılar O2 nin bu olumsuz etkilerinden sahip oldukları enzimlerle korunur.

Ozon oluşumu fotosentezle başlamıştır.
O2→ O+O (Stratosferde) Oluşan Oksijen daha yükseklere çıkarak O2 ile birleşir ve ozon (200 n.m Küçük güneş ışınları) oluşur.
Enerji(200-300 n.m) O+O2 →O3 + Enerji →Azotlu bileşikler. (Ozon)
Ozonun önemi :
A-Zararlı U.V ışınları tutarak karasal yaşamın başlamasına neden olmuştur. Buda canlıların sayı ve çeşitliliklerinde artmaya neden olmuştur.
B-İlkel atmosferde organik madde sentezi bitmiş ve canlılar için organik madde sentez biçimi olarak fotosentez önem kazanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder